Witte Tong Oorzaak slechte adem

Wanneer je last hebt van een witte tong is dat vaak een teken dat je last hebt van een slechte adem. Normaal gesproken heeft een tong een rode roze kleur. De tong kan bedekt zijn met een witte aanslag wat kan wijzen op verschillende oorzaken. Het kan betekenen dat je last hebt van een verminderde weerstand, maar ook dat je niet goed je gebit verzorgd. Je tong is een verzamelplaats voor verschillende bacteriën die een slechte adem veroorzaken.

Witte tong een oorzaak van een slechte adem

Wat is een witte tong? Een witte aanslag op je tong kan bestaan uit een combinatie van dode cellen, bacteriën, eiwitten en slijm. Wanneer je een ruwe structuur hebt je de kans groter dat dit ‘afval’ zich verzameld in de groeven van je tong. Bacteriën proberen juist de afval in je mond af te breken. Tijdens dit proces komen er jammer genoeg stinkende gassen vrij die zorgen voor een slechte adem en een vieze smaak in je mond. Wanneer je last hebt van een witte tong, kun je er gelukkig gemakkelijk van afkomen.

Oplossing droge mond
Witte tong en een tongschraper

Veel mensen hebben een ruwe tong en hebben daardoor sneller kans op een witte tong. Met behulp van een tongschraper kun je echter gemakkelijk je tong schoonmaken. Gebruik niet je tandenborstel omdat je anders de bacteriën weer verspreidt over je tanden. Een tongschraper kun je elke dag voor het tandenpoetsen gebruiken. Ga ongeveer drie keer over je tong heen om deze goed schoon te krijgen. Druk niet te hard, want je wilt je tong niet beschadigen.
Droge mond oorzaak van een witte tong

Een droge mond is vaak een oorzaak van een witte tong. Dit kan ontstaan door het slapen met de mond open, medicijnen gebruik, alcohol, roken enz. Wanneer je last hebt van een slechte speekselproductie en dus een droge mond, wordt je mond minder goed gespoeld. Het speeksel zorgt ervoor dat je mond schoon blijft en ook je tong reinigt. Wanneer je een droge mond hebt, is de kans groter dan bacteriën zich kunnen vestigen. Deze bacteriën zorgen op hun beurt weer voor stinkende gassen. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en minder het gebruik van cafeïne en bijvoorbeeld alcohol.